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RETAINING WALL –  
LEVEL BACKFILL  
 

Construction of retaining walls, except those less 

than three feet high, measured from the top of the 

footing to the top of the wall and not supporting 

surcharge, requires a permit and is regulated by City 

Municipal Code. CONTACT OUR OFFICE IF YOU 

HAVE ANY QUESTIONS. 

 

This Information Bulletin outlines the city’s require-

ments for retaining walls with level backfill. This 

bulletin is intended to provide a simple alternative to 

designing minor retaining walls, but should be used 

only where appropriate soil condition at the site. See 

Section VII.SOIL. 

 

I. ZONING REGULATIONS 
Retaining wall heights are regulated by the 

zoning laws of the city. 

 

II. WALL HEIGHT 
For the purpose of designing the wall in this in-

formation bulletin, wall height is measured 

from the top of the footing to the top of the 

wall. 

Walls not shown in Tables A on page 3 must be 

designed specifically for the existing 

conditions. The walls shown here are designed 

to retain only level backfill. No building 

foundation, retaining wall, driveway, parking, 

fence, or other potential source of loading on 

the upper level is allowed within a distance 

equal to the height of the wall. See figures 3 

and 4. 

 

III. CAL/OSHA PERMIT/WAIVER 
A CAL/OSHA construction activity permit is 

required for construction of trenches or 

excavations which are five feet or deeper and 

into which a person is required to descend. For 

more information please contact: 

 

Cal/OSHA Enforcement Unit district office 

7575 Metropolitan Drive, Ste. 207 

San Diego 92108  

(619) 767-2280  

Fax (619) 767-2299 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

IV. MASONRY BLOCKS 
Concrete masonry units shall be of sizes shown 

on drawings and conform to ASTM C90 (CBC 

2103.1) Medium Weight Units with maximum 

linear shrinkage of 0.06%, F’m=1,500 psi 

grouted solid reinforced cells.  

All head and bed joints shall be 3/8” thick. Bed 

joints of the starting course over the concrete 

foundation may be between 1/4” and 3/4”. 

(ACI 530.1-05 section 3.3B) 

 

No special inspection is required for retain-

ing walls up to 6 feet in height. 

 

 

V. SPECIFICATIONS 

 

A. CONCRETE 
Concrete for footings must have a minimum 

compressive strength of 2,500 psi at 28 

days. (CBC Table 1808.8.1). Cement shall 

conform to ASTM-C150 (ACI 318-11 

section 3.2). 

 

Note: Plastic (Stucco) cement ASTM C 

1328 is not permitted in retaining walls 

located in Seismic Design Category D. 

 

B. MORTAR 
The mortar mix must have a compressive 

strength equal to 1,900 psi minimum (CBC 

Table 2105.2.2.1.2). Mortar for use in 

masonry construction shall conform to 

ASTM C 270. 
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C. GROUT 
Grout must have a compressive strength 

equal to 2,000 psi minimum. Grout shall 

conform to Section 2105.2.2.1.2 or to 

ASTM C 476.  

 

D. REINFORCING STEEL 
Reinforcing steel must be deformed and 

comply with ASTM A 615 (CBC 

2103.13.1), Grade 60.When one continuous 

bar cannot be used, a lap or splice of 40-bar 

diameters is required. All bars shall be clean 

of loose flaky rust, grease or other materials 

likely to impair bond. (ACI 318-11 section 

5.7) 

Reinforcement in concrete shall be protected 

from corrosion and exposure to chlorides. 

(ACI 318-11 Section 7.7.6). Concrete 

protection for reinforcement shall be at least 

3” to earth when the concrete is poured 

against the earth. (ACI 318-11 Section 

7.7.1). 

Two #4 bars must be placed longitudinally 

in the footing as shown in figures 3 and 4. 

One #4 reinforcing bar must be placed 

longitudinally within the wall in a bond 

beam block every 16 inches as the blocks 

are laid up. See Figure 2. 

 

E. MORTAR KEY 
To insure proper bonding between the 

footing and the first course of block, a 

mortar key must be formed by embedding a 

flat 2x4 flush with and at the top of the 

freshly placed footing. It should be removed 

after the concrete has started to harden 

(about 1 hour). A mortar key may be 

omitted if the first course of block is set into 

the fresh concrete and a good bond is 

obtained. 

 

VI. WALL DRAINS 
Wall drains must be placed at 6-foot intervals 

along the length of the wall and located just 

above the level of the soil or paving on the 

front face of the wall. The drains may be 

formed by placing a block on its side at 6-foot 

intervals, by leaving out the mortar in the 

vertical spaces between all the blocks in the 

first course above the soil or paving (head 

joint) on the front face of the wall, by installing 

4-inch diameter drain line behind the wall, or 

by any other acceptable equivalent method. 

Backfill behind wall drains or open head joints 

must be loose rubble or gravel at least 12 

inches wide and extending from the top of the 

wall to the top of the footing. 

 

VII. SOIL DESIGN CRITERIA 
This information bulletin is to be used only 

when the soils to be retained are not expansive 

(i.e. sandy soils). The design of this 

information bulletin is based on the following 

criteria: 

1. Soil type: granular, non-cohesive soil 

backfill. 

2. Active earth pressure with an equivalent 

fluid weight of 30 pounds per cubic foot. 

3. Passive earth pressure with an equivalent 

fluid weight of 150 pounds per cubic. 

4. Allowable bearing value of 1,500 psf.  

5. Soil friction factor 0.25. 

If existing soil conditions do not meet these 

design criteria or the conditions are unknown, 

walls should be designed by a State of 

California licensed civil engineer or architect. 

A soil report may be required.  

 

Note: Soil lateral pressure due to earthquake 

motion is not required for walls conforming to 

this bulletin. 

 

VIII. INSPECTIONS  
Inspections must be performed during several 

phases of construction. Please call for 

inspections at the following times: 

 

A. A footing inspection is needed when the 

excavation for a footing has been dug with 

the steel tied securely in its final position, 

and the site is ready for the concrete to be 

placed. 

 

B. A masonry pregrout inspection is 

required when the block has been laid and 

the steel is in place, but before the grout 

has been placed. 

 

1. If cleanout holes are used, block 

may be laid to the full height at the 

grout pour before calling for the 

pregrout inspection. Grout shall be 

placed in a continuous pour in grout 

lifts not exceeding 6 feet. 

 

2. If cleanout holes are not used, a 

masonry pregrout inspection is 

required prior to each grout pour. 

Block cannot be laid higher than the 

grout pour. Note that cleanouts are 

required for all grout pours over 5 feet 

in height. 

 

C. After grouting is completed and rock or 

rubble wall drains are in place, but before 

earth backfill is placed, call for a 

backfill/drainage inspection. 

 

D.  When all work has been completed, 

call for a final inspection. 
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Building Division Counter is open between the hours of 7:30 a.m. and 5:30 p.m. (closed 
for lunch 11:30 a.m. - 12:30 p.m.)  Monday through Thursday.  City Hall and the Building 
Division counter are closed on alternating Fridays (see calendar). Our Friday hours are 
8:00 a.m. – 5:00 p.m. (closed for lunch 11:30 a.m. - 12:30 p.m.). 
 

***Please contact the Poway Building Division if you have any 
questions or concerns at (858) 668-4645 or building@poway.org*** 


